Praktikresan till Vitryssland, 3–9/7–2019

Den 3 juli 2019 startade resan mot Slonim, Vitryssland med avgång från Salemförsamlingen i Mullhyttan. Vi var totalt 17 personer som åkte, tretton ungdomar och fyra ledare. Alla såg mycket fram emot resan och var väldigt taggade. Vi åkte i en minibuss där både packning, mat och vi passagerare skulle få plats.

 

Planen var att åka ner till Karlskrona för att sedan ta färja över till Gdynia och bila genom Polen för att sedan komma över gränsen till Vitryssland.
Vi kom till Karlskrona på eftermiddagen och hoppade på färjan och anlände dagen efter till Gdynia, för att sedan påbörja en längre sträcka genom landet. Eftersom vi hade mycket tid i bussen passade vi på att öva lite på några vitryska lovsånger som vi hade fått skickat till oss från en person från församlingen i Slonim.

Efter många timmars körning kom vi äntligen fram till gränsen mellan Polen och Vitryssland. Gränskontrollen tog lite tid men efter en period av pass och visumkontroll fick vi äntligen passera grindarna in i landet.

Sent den kvällen kom vi fram till Slonim och den lägergård där vi skulle sova under veckan. Dagen därefter var första dagen att besöka församlingen och alla människor där, det var speciellt roligt att få möta barnen i församlingen.
Under veckan höll församlingen i Slonim en bibelskola för barnen, där de fick undervisning om olika bibelberättelser. Varje dag undervisades det för barnen (på ryska) och vi sjöng lovsångerna vi övat på under resan. Några av oss fick också möjlighet att undervisa om bibelns budskap för barnen med hjälp av en tolk. Men den mesta tiden spenderade vi med att umgås och bygga relationer med barnen och ha kul tillsammans och sprida glädje.

Första delen av dagarna spenderade vi i kyrkan med undervisningen och lunch. Efter det åkte vi till lägergården där vi bodde och gjorde olika aktiviteter, som brännboll och femkamp. Det var väldigt kul och barnen verkade verkligen uppskatta det. Vi trodde att det skulle bli en utmaning eftersom vi inte talade samma språk, men det visade sig inte vara ett så stort problem! Vi kommunicerade genom att gestikulera och visa med kroppen vad vi ville ha sagt, och det funkade bra.


Jag tror de flesta skulle hålla med om att resan till Vitryssland kommer bli ett minne för livet och en stor erfarenhet. Vi är väldigt tacksamma över att vi fått göra denna resa och kommer alltid kunna se tillbaka på den med mycket glädje!